Kredietregistratie bij schuldhulp

Heb je schulden? Dan is hulp zoeken bij je gemeente altijd een goed idee. Als je gebruik maakt van schuldhulp, wordt dit bij ons gemeld. We vertellen je hoe dat werkt en wat het voor jou betekent.

Dit zijn de twee soorten schuldhulp

Er zijn twee vormen van schuldhulp die je via je gemeente kunt aanvragen: schuldhulpverlening en saneringskrediet. Schuldhulpverlening en saneringskredieten kunnen naast elkaar bestaan, als uit je schuldeninventarisatie van de schuldhulpverlening blijkt dat een saneringskrediet de beste oplossing voor je is. 

Saneringskrediet (gemeentelijk krediet)

Bij een saneringskrediet neemt een gemeentelijke kredietbank jouw schulden over. Je hebt dan nog maar één schuld, namelijk aan de gemeentelijke kredietbank. Je krijgt bij hen één nieuwe lening, waar je elke maand een deel van terugbetaalt. Je hebt nog maar één schuldeiser, dit geeft overzicht en rust. En je hoeft niet meer bij meerdere schuldeisers apart incassokosten te betalen.

Schuldhulpverlening

Bij schuldhulpverlening krijg je hulp van je gemeente. Deze kijkt eerst welke vorm van hulp het beste bij je past. Soms krijg je een schuldhulpverlener. Deze persoon ondersteunt je met je financiën en het terugbetalen van je schuld.

Zo wordt je schuld geregistreerd

Als je gebruikmaakt van schuldhulpverlening wordt dat geregistreerd bij ons. Kredietaanbieders, zoals banken, kunnen dit inzien. 


Kies je voor een saneringskrediet en is je lening bij de kredietbank hoger dan € 250? Dan staan het bedrag en de looptijd van je lening bij ons geregistreerd. Heb je alles terugbetaald? Dan geeft je gemeente dat aan ons door. Je registratie blijft dan nog 5 jaar staan, daarna wordt die verwijderd. Loop je achter met de terugbetaling van je lening? Dan komt dit na 2 maanden bij je registratie te staan.

Benieuwd of en hoe jouw schuldhulp geregistreerd staat? Log in en bekijk je kredietoverzicht.

Kun je nog lenen als je een schuld hebt?

Vraag je een nieuwe lening of een nieuw krediet aan? Dan kijkt de kredietaanbieder bijvoorbeeld eerst naar je inkomsten en uitgaven. Ook kijkt de kredietaanbieder naar de kredieten die je hebt (gehad) en of je die hebt terugbetaald.

Als je een of meerdere schulden hebt, kan het zijn dat je kredietaanbieder wat voorzichtiger is en je niet zomaar een nieuwe lening geeft. Als je je schuld op tijd hebt terugbetaald, kan dit juist in je voordeel werken. Het is daarom altijd slim om zelf alvast je financiële situatie te bekijken. Zo voorkom je verrassingen en weet je beter waar je aan toe bent.

Heb je je gegevens bij ons opgevraagd en ben je het niet eens met je registratie? Is er iets misgegaan met je registratie? Of is je registratie wel terecht, maar zijn de gevolgen daarvan onevenredig groot? Dan kun je nagaan of je registratie aangepast of verwijderd kan worden. 

Lees meer

Als je een krediet hebt lopen bij een kredietaanbieder, dan wordt dit door je kredietaanbieder geregistreerd bij BKR. Als je jouw krediet hebt afgelost, dan geeft de kredietaanbieder dit aan ons door. Daarna blijft nog 5 jaar zichtbaar dat je overeenkomst is beëindigd.

We gebruiken verschillende bijzonderheden om aan te geven wat de status is van je kredietregistratie.

Lees meer

Hallo! Ik ben Tess, de chatbot van Mijn Kredietregistratie. Wat kan ik voor je doen?

Stel je vraag aan Tess